Weblog en nieuws

We merken dat steeds meer mensen de weg naar onze beeldentuin in Maastricht vinden. De tuin biedt aan iedereen een moment van stilte, ontroering, inspiratie en rust. Iedere dag vragen de bezoekers naar het verhaal achter de beelden in de beeldentuin. Daarom nog een keer het verhaal over de doelen en projecten van onze stichting.

De prachtige beelden van onze kunstenaars uit Zimbabwe vertellen de meest uiteenlopende verhalen aan eenieder die de tijd neemt om te kijken en te luisteren. Met de doorlopende expositie in onze stilte tuin en de workshops beeldhouwen, slaan we al 23 jaar een culturele en emotionele brug tussen Zimbabwe en Nederland. Samen met u realiseren we prachtige projecten op het gebied van gezondheid, educatie en werkgelegenheid. Op verzoek van oude en nieuwe vrienden van de Stichting "Bernard Matemera Foundation" vertellen we graag wat er in de afgelopen jaar 23 jaar tot stand is gekomen.

Waarom Zimbabwe? Soms, en in dit verhaal bij toeval, gebeurt er iets dat zo'n impact op je heeft dat de wereld na dat moment nooit meer helemaal hetzelfde zal zijn.
Dat overkwam Jose de Goede in 1993, na haar bezoek aan een bevriende Chirurg die in Zimbabwe een klein ziekenhuis leidde. Het was de periode van de grote Aidsepidemie. Overal zag zij doodzieke mensen liggen: De verschrikkelijke beelden van doodzieke vrouwen, mannen en kinderen in de gangen en in het portaal van het ziekenhuis kon zij niet meer uit haar hoofd zetten. Er moest iets gebeuren en snel ook. Jose begreep dat ze geen tijd te verliezen had en tot actie moest overgaan. Er was geld nodig, veel geld en wel zo snel mogelijk.

In plaats van te bedelen om geld, besloot Jose om 48 grote natuurstenen beelden te kopen van lokale kunstenaars uit het Zimbabwaanse kunstenaarsdorp Tengenenge. De beelden gingen op transport naar Nederland en Jose zette haar creativiteit en PR-molen in werking voor een grote en unieke verkooptentoonstelling in haar prive tuin. Het resultaat was boven verwachting! In slechts vijf uur waren alle beelden verkocht. Met de verkoop realiseerde Jose een netto winst van maar liefst 45.000 euro. Hiervan werd 25.000 euro gedoneerd gezondheidszorg en 20.000 euro voor een waterput in Tengenenge.

De eenmalige verkooptentoonstelling is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend event en tevens doorlopende tentoonstelling in de prachtige tuin op Landgoed Heerdeberg. De afgelopen zes jaar hebben liefhebbers en verzamelaars elkaar hier ontmoet, maar ook in de kunstwereld is de beeldentuin op Landgoed Heerdeberg een begrip.

Sinds 1998 worden er ook workshops gegeven door Zimbabwaanse kunstenaars. Het is iedere keer opnieuw mooi en bijzonder om te zien hoe de kunstenaars hun cultuur en idealen delen met Nederlandse deelnemers uit alle lagen van de bevolking en hoe op natuurlijke wijze een interculturele communicatie tot stand komt. En er prachtige creaties gekapt worden uit steen, die in menig huis staan te pronken.

Vanaf het eerste moment heeft de stichting "Bernard Matemera Foundation" de beelden fairtrade ingekocht, dat wil zeggen voor een eerlijke en realistische prijs. De kunstenaars worden begeleid in hun manier van werken waardoor zij op professionele wijze produceren en origineel werk leveren. De stichting ziet het als haar taak om hen te voorzien van goede materialen en, waar nodig, wordt er geinvesteerd en gefinancierd in stenen en vervoer opdat de kunstenaars ongehinderd kunnen werken en geld kunnen genereren voor hun gezin.
De stichting stimuleert en faciliteert de mogelijkheid dat hun kinderen naar school gaan. Als ouders niet instaat zijn het extreem hoge schoolgeld, van 50 tot 100 dollar per kwartaal, te betalen neemt de stichting de betalingsverplichting voor haar rekening.

Na de vele kleine en middelgrote projecten van de afgelopen 23 jaar, stelde de stichting zich tot doel om een eerlijke en voor iedereen toegankelijke school (primary school) te bouwen. Een school waar ieder kind, ook kansarme kinderen, het beste uit zichzelf kan halen en een eerlijke kans krijgt.
Samen met een Engels echtpaar, Lorraine en Phil Dobbelson die in Selous wonen (halverwege Harare en Bulawayo) en grond bezitten aan een toegankelijke weg, zijn er twee lokalen gebouwd voor kinderen die niet naar school gingen omdat zij niet meer in staat waren de reis van 15 km heen en terug op een lege maag te lopen. (Deze kinderen hebben geen middelen om in hun lunch te voorzien)
De nieuwe school was meteen een succes, mede omdat de stichting heeft georganiseerd dat de kinderen elke dag van een warme maaltijd worden voorzien. Dat komt niet alleen het schoolgaande kind ten goede maar indirect het hele gezin. De ouders kunnen nu het weinige eten dat zij hebben volledig geven aan de jongere kinderen die nog niet op school zitten.
De lagere school bestaat inmiddels uit 8 lokalen, een ensemblehall, een keuken en een bibliotheek!

Veel kinderen die op twaalfjarige leeftijd van school komen, (meestal de meisjes) worden uitgehuwelijkt, als derde of vierde vrouw. De ouders van deze meisjes hebben vaak geen andere optie. Het betekent eenvoudig weg, een mond minder om te voeden. Het leven van deze jonge meisjes staat volledig in dienst van het te stichten gezin kinderen en het huishouden. Geïsoleerd van de buitenwereld zijn ze volledig afhankelijk van hun man en zijn familie en vaak het mikpunt van huiselijk geweld.

De stichting heeft zich te doel gesteld om deze jonge meisjes dit bedroevende en uitzichtloze lot te besparen door hen te laten doorstromen naar de middelbare school waar zij tot aan hun 18e kunnen studeren. Er is keihard gewerkt aan de realisatie van twee klaslokalen, huisjes voor de leerkrachten en toiletgroepen.
De school is officieel erkent als Secondary School waardoor nu ook staatsexamens kunnen worden afgenomen. Maar het allerbelangrijkste is dat de meisjes uit de omgeving van Selous niet meer uitgehuwelijkt worden en met hun diploma op zak kunnen bouwen aan een eigen toekomst.

Inmiddels gaan 784 kinderen naar de lagere school en 248 kinderen volgen middelbaar onderwijs. Maar het streven is dat ieder! kind de kans krijgt om door te stromen naar de ‘secondary school’.
De Stichting “Bernard Matemera Foundation” genereert elk jaar met de verkoop van de beelden tussen de 30.000 tot 35.000 euro. Iedere euro gaat rechtstreeks naar de projecten. Er blijft niks aan de strijkstok kleven!
Iedere euro die uitgeven wordt aan administratie, tickets, hotelkosten, marketing en communicatie, onderhoud voor de tuin en organisatie voor de evenementen wordt uit eigen zak betaald.

Wat kunt U doen? Er is in de afgelopen jaren heel veel tot stand gebracht maar er is nog heel veel meer te doen! Wat kunt u doen om de mensen in Zimbabwe te helpen? Al vanaf 10 euro kunt u een prachtig natuurstenen Shona beeld kopen waarvan de winst naar de projecten in Zimbabwe gaat. Bent u op zoek naar een creatieve invulling voor uw workshop of bedrijfsuitje of wilt u
onthaasten in een inspirerende omgeving op een unieke locatie met grotten en wandelpaden, wij zorgen voor een invulling die naadloos aansluit op uw wensen. U kunt ons ook een mailtje sturen met uw contactgegevens, dan houden wij u op de hoogte van onze nieuwe acties en projecten.

Hartelijk groet namens de Stichting “Bernard Matemera Foundation”