Weblog en nieuws

Iedere keer opnieuw zijn we verrast door de persoonlijke verhalen die onze bezoekers met ons delen en vandaag delen we op onze beurt een verhaal met jullie: Ze was koffie met vlaai komen drinken en was zo enthousiast over de rust en de beeldentuin dat ze haar ouders vertelde over haar bijzondere middag. Haar vader werd nieuwsgierig en ging een kijkje nemen op de website. Hij surfte van de ene naar de andere pagina, tot hij terecht kwam op de pagina met beelden te koop. Het allerlaatste beeld maakte enorme indruk op hem, hij werd er zelfs emotioneel van. Na een onrustige nacht, het beeld liet hem niet meer los, ging hij weer achter de computer zitten om meer te weten te komen over de kunstenaar. Voor zijn gevoel moest hij alles over hem lezen wat er maar te vinden was. Zijn vrouw begreep er helemaal niks meer van. Zij had haar man nog nooit zo meegemaakt. Hij had helemaal niks met kunst. Na enkele dagen melde hij zich samen met zijn vrouw in de beeldentuin om het beeld in het echt te zien. We moesten ze teleurstellen: Het beeld was nog in de container en zou de volgende week in Nederland aankomen. Hij moest dus nog even geduld hebben alvorens hij het beeld in het echt kon zien.

Eindelijk was het zover: Onrustig liep hij achter me aan naar de opslag, ik merkte dat hij erg opgewonden was, bijna nerveus. Nooit zal ik het gezicht en de reactie van de man vergeten, het was alsof hij een familielid begroette. Emotioneel en tot in tranen geroerd, was het enige dat hij kon uitbrengen:
‘Het is nog mooier dan op de foto.’

INFO: Het beeld is van Fanizani Akuda, titel: Forever Together, Fanizani en zijn vrouw hebben een heel stoer, gelukkig en harmonieus leven gehad, ze waren meer dan 60 jaar getrouwd. Misschien heeft de man dat gevoeld? Zo zie je maar wat kunst met je kan doen, en dat je soms zomaar gegrepen wordt door iets wat volledig mysterieus en onverklaarbaar is.

Groetjes Jose de Goede15 -22 JANUARI 2017 Een kort maar intens bezoek aan Zimbabwe
Op naar Zimbabwe, waar het ook al weken aan een stuk regent. El Niño zorgt ervoor dat het een heel regenseizoen niet regent of juist veel heviger dan normaal. Heel veel oogsten zijn hierdoor in zuidelijk Afrika mislukt. Nu het schaarse eten dat er nog is ook nog eens razendsnel duurder wordt, kunnen steeds minder mensen het betalen. Het zal voor heel veel mensen een zware hongerzomer worden. Een verschrikkelijk vooruitzicht.
Ik heb m’n koffers gepakt: laarzen en regenjas gaan mee.
Als ik aankom doet ‘t pijn om te zien hoe slecht de situatie is: Alles is weer mis in Zimbabwe Er is honger en gebrek aan geld. Het is koud, de temperatuur komt niet hoger dan 9℃ en onophoudelijk zowel overdag als ’s nachts stroomt de regen uit de hemel. Het enige goede is dat er nog nooit zoveel wilde champignons zijn geweest dan dit jaar. En wat voor Champignons!! Zó ongeloof smaakvol heb ik ze nog nooit gegeten
En zeker niet als ontbijt
Als ik een paar dagen later terugvlieg naar huis voelt vreselijk om ze met zoveel zorgen en problemen achter te laten.

José