Projecten

José de Goede, o.a. bekend van TV-Limburg en L1, is de initiator en promotor achter HelpZimbabwe en ondersteunt de Zimbabwaanse Shona-Cultuur, waar ze maar kan. De Bernard Matemera Foundation ondersteunt de kunstenaars en hun gezinnen. Daar naast zijn we gestart in 2014 met microkredieten, o.a. kippenprojecten, het opzetten van kleine winkeltjes op het platteland en ons succesvolle ijzeren roodborstjes project.


Chengeta Primary School en de samenwerking met de Bernard Matemera Foundation
Phil, Lorraine Dobinson en Albert Maasland zijn in 2005 begonnen een schooltje te bouwen in Selous Zimbabwe. We zijn gestart met een klein gebouwtje, wat heet het waren eigenlijk vier palen met een dak erboven. Bij regen was binnen alles nat, er waren geen schoolbanken of stoelen en geen lesmateriaal.

Nu staan er 8 grote gebouwen, in elk gebouw zijn twee klassen. En hebben we per 1 januari 2017- 783 leerlingen. De gebouwen zijn volledig lokaal gerealiseerd onder supervisie van Phil Dobbelson. Ontroerend en adembenemend wat ze hier voor elkaar hebben gekregen, onze Stichting was al heel vaak begonnen met het bouwen van een school, maar uiteindelijk is het ons nooit gelukt. Ofwel we werden bedrogen, ofwel het gebouw werd geconfisqueerd door de overheid.
Onze Stichting “Bernard Matemera” heeft tevens geld beschikbaar gesteld om een multifunctioneel gebouw te bouwen, waar een keuken, bibliotheek, eerste hulp en een soort van publieke ruimte in zit, die gebruikt kan worden als eetzaal, toneel, ontvangsten en kerk. In 2014 is het in gebruik genomen. Het mooie is dat de stenen zo ook het cement, deuren en kozijnen, lokaal werden geproduceerd door de ouders van de kinderen. Twee vliegen in één klap, wij het gebouw en de ouders werk en dus geld!! De opening van het gebouw heeft op 10 maart 2015 plaats gevonden en is gefilmd door Marijn Poels en is 24 mei 2015 uitgezonden op L1. Film Marijn Poels
Onze droom om een Secondary School te openen is afgelopen jaar tot stand gekomen en er zijn 250 leerlingen door gestroomd naar de Middelbare school.

Dagelijks krijgen de kinderen een maaltijd, zodat we zeker weten dat minstens één keer per dag de maagjes gevuld zijn, vaak is dat helaas de enige maaltijd die ze nuttigen. Maar beter iets dan niets.

We gaan niet stil zitten, momenteel steunen we naast onze school en kleine projecten, ook de bouw van een nieuw ARTcentrum in Mvuri. Waar de plaatselijke kunstenaars een eigen werkplek en een mooie tuin tot hun beschikking hebben. De toiletgroepen, mede een opslag en een keukentje zijn afgelopen april (2017) in gebruik genomen.

Dit alles is slechts een hele kleine druppel op een hele grote gloeiende plaat, maar als we allemaal een druppel realiseren, komt het misschien ooit wel goed!